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MEMORANDUM FOR:  Arnold Haiman, Director, Office of Ethics 
  
FROM:  Carole W. Wilson, Associate General Counsel for Equal 
         Opportunity and Administrative Law 
  
SUBJECT:  Responses to Requests for Legal Opinions 
  
     This memorandum contains our responses to various questions 
raised by you and your staff in a meeting with members of my 
staff on October 2, 1991, concerning the implementation of the 
Byrd Amendment and Section 112 of the HUD Reform Act. 
  
Byrd Amendment 
     Byrd Amendment 
  
     1.  Denver has added language to a standard format 
"Statement for Loan Guarantees and Loan Insurance" which states 
that Standard Form-LLL must be submitted "only if other than 
Federal appropriated funds for lobbying activities have been used 
or will be used."  In addition, they have modified the 
Certification Form by adding an asterisk after the description of 
the Standard Form-LLL discussion to state "Submit only if 
applicable."  Neither of the modified forms is an OPM or HUD 
form.  Apparently the addendum was prepared because entities 
which were not engaged in lobbying were filing the Standard Form- 
LLL. 
  
     Question:  Is this language appropriate? 
          Question 
  
     Response:  The addendum is not very clear.  We suggest that 
          Response 
the language be modified to state that the Standard Form-LLL must 
be submitted only if other than Federal appropriated funds have 
been used or will be used for lobbying activities.  Otherwise, we 
have no objection to the addendum. 
  
     2.  Some Program Offices (example CDBG) use funding 
applications which contain one certification statement requiring 
the applicant to certify to all mandatory certification 
requirements (Byrd, drug-free environment, fair housing, etc.). 
In the case of the CDBG package, the only signature which appears 
on the application package is that which appears at the bottom of 
the face page of the application package, under a statement which 
includes the proviso that the applicant will comply with the 
"attached assurances" if funding is approved. 
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     Question:  Is this signature sufficient or should the 
          Question 
applicant also be required to separately sign the certification? 
  
     Response:  As long as the signatory has the authority to 
          Response 
bind the applicant to the certifications as well as to the other 
parts of the package, we do not believe that a separate signature 
is required.  It is our position that the certifications could be 
enforced.  However, we do not have any opposition to requiring a 
separate signature on the certification. 
  
Section 112 
     Section 112 
  
     1.  The Registration form, by statute, requires the lobbyist 
or consultant to state whether he or she has been employed by the 
federal government during the preceding two years and, if so, in 
what capacity. 
  
     Question:  If the response to that question reveals that the 
          Question 
lobbyist is violating the Standards of Conduct statutes and 
regulations, what should be done? 
  
     Response:  If the information provided on the registration 
          Response 
form indicates a potential violation of statutory post-employment 
restrictions, the matter should be referred to the Inspector 
General.  Both Section 112 and 18 USC Section 207 (restricting 
employment activities following federal employment) were 
intended, in part, to reduce "influence-peddling" by former 
federal officials.  The requirement in Section 112 that a 
registrant report recent federal employment provides one 
mechanism for ensuring that this "influence-peddling" does not 
occur, both by revealing and, consequently, deterring violations 
of 18 USC Section 207. 
  
     2.  A law firm which has registered as a lobbyist/consultant 
has asked whether the state and local government exemption in 
Section 1121 applies to departments of the federal government as 
well. 
  
     Question:  Is the federal government covered by Section 112? 
          Question 
  
     Response:  Pursuant to  Section 112 (f) the definition of 
          Response 
the term "person" includes an "individual" and "any other 
organization or group of people."  Technically, therefore, the 
Federal government may be covered under Section 112.  However, 
the reporting and registration requirements of Section 112 extend 
only to actions by persons who make expenditures or receive 
  



     1In fact, this exemption was  created in the final rule, not 
the statute. 
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consideration for the purpose of influencing decisions by 
Department employees.  As a matter of practice, covered 
expenditures are not made by federal agencies. 
  
     We will communicate guidance to the remaining questions 
which were raised during the October 2 meeting as soon as we have 
completed our research into the issues which have been raised in 
those questions. 
  
     If you have any questions concerning the above, please 
contact either Judy Keeler or Aaron Santa Anna on my staff. 
 
 
  


