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                         November 6, 1991 
  
Ms. Jackie S. Crnak 
Administrator 
Calvary Towers 
1099 Clay Street 
Winter Park, Florida 32789 
  
Dear Ms. Crnak: 
  
     This responds to your letter dated September 10, 1991, in 
which you ask the following questions relating to tenanting of a 
Section 202/Section 8 complex for the elderly and physically 
handicapped: 
  
     1.  May management require incoming tenants to provide a 
doctor's certification that the tenant is able to care for 
himself or herself, with or without an attendant, and also care 
for the apartment? 
  
     2.  Does a handicapped/mobility impaired or disabled person 
under age 62 have to occupy a modified (accessible) apartment, or 
may that person occupy any apartment in the complex? 
  
     With regard to the first question, the regulations 
implementing the Fair Housing Act, at 24 CFR  100.202(c), permit 
management of an apartment building to make only limited inquiry 
relating to the handicap of a prospective tenant.  If the 
inquiries are made of all applicants, whether or not they have 
handicaps, management may inquire into the applicant's ability to 
meet the requirements of tenancy ( 100.202(c)(1)) but not about 
the nature of the individual's disability. 
  
     The requirements of tenancy include such responsibilities as 
paying the rent on time and keeping the premises clean and in 
good condition.  Thus, we do not believe that the requirements of 
tenancy mandate a tenant's ability to care for himself or 
herself, either with or without an attendant, and such an inquiry 
should not be made.  It would be appropriate to consider prior 
rental references or other sources of information for all 
applicants concerning their maintenance of property and other 
objective criteria for tenancy. 
  
     In response to the second question, the HUD-approved 
occupancy policy for the type of project in question (Section 202 
project for the elderly and physically handicapped) limits all 
except modified (accessible) units to the elderly.  Thus, a 



handicapped person wishing to live in an unmodified unit which 
becomes vacant would be eligible for the unit only if he or she 
is also elderly (age 62 or over).  However, if the handicapped 
  
person is otherwise eligible (by virtue of age) for such an 
unmodified unit, restricting that person from living in that unit 
because of the handicap could constitute unlawful housing 
discrimination on that basis. 
  
     On the other hand, if the handicapped person is under age 
62, he or she would not, under the approved project occupancy 
policy, be otherwise eligible to live in an unmodified unit in 
the complex.  Thus, restricting that person from living in such a 
unit because of his or her age (a lawful program limit authorized 
by statute) would not appear to constitute unlawful 
discrimination, either on the basis of age or handicap. 
  
     I hope that this information proves helpful to you.  Please 
let us know if you have any further questions. 
  
                              Sincerely, 
  
                              Harry L. Carey 
                              Assistant General Counsel for 
                                Fair Housing 
 
 
  


