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Index:  2.300, 2.375, 2.296 
Subject:  Section 5(h) Homeownership Program 
  
                              April 16, 1993 
  
MEMORANDUM FOR:  Dom Nessi, Office of Indian Housing, PI 
  
FROM:  Robert S. Kenison, Associate General Counsel 
          Office of Assisted Housing and Community Development, GCH 
  
SUBJECT:  Request for Legal Opinion - 24 CFR 905 Subpart P - Section 5(h) 
          Homeownership Program 
  
     This is in response to your January 11, 1993, memorandum concerning the 
24 CFR Part 905, Subpart P - Section 5(h) Homeownership Program. 
Specifically, you raised several issues concerning subpart P and its 
applicability to the Mutual Help (MH) and Turnkey III (TKY III) Homeownership 
programs.  Subpart P codifies the provisions of the Section 5(h) homeownership 
program for Indian housing.  Please excuse the delay in our response. 
  
     Section 905.1002 states that subpart P "applies to low-income housing 
owned by Indian Housing Authorities (IHAs) subject to Annual Contributions 
Contracts (ACCs) under the [United States Housing Act of 1937] (the Act)."  MH 
and TKY III units are low-income housing owned by IHAs and subject an ACC 
under the Act.  There is no statutory prohibition to applying the requirements 
of the 5(h) program to MH and TKY III units.  However, MH and TKY III units 
are not subject to the requirements of subpart P.  Specifically, section 
905.1006 - Property that may be sold - provides that a homeownership plan may 
"provide for conversion of existing rental housing to homeownership or for 
homeownership sale of newly-developed housing."  In this context it is our 
opinion that TKY III and MH units are not "rental units" and therefore are not 
eligible for sale under a 5(h) plan. 
  
      Until there is the necessary regulatory change, requests to apply the 
requirements of subpart P to MH and TKY III units would require a waiver of 
section 905.1006.  We note that the Public Housing Division is currently 
considering a change to Part 904 to allow the application of 5(h) to TKY III 
public housing units. 
  
     If a regulatory waiver is granted, or if section 905.1006 is amended, an 
IHA would be required to replace MH and TKY II I units disposed of under the 
5(h) program in accordance with section 905.1016.  MH and TKY III 
homeownership agreements would continue in force until the consummation of the 
5(h) sale, at which time they would be terminated by mutual agreement of the 
parties. 
  
     You should note that before a MH or TKY III unit could be sold under the 
section 5(h) program, the homebuyer would have to agree in writing to rescind 
his or her MH or TKY III Homebuyer Agreement and to purchase the unit under 
the 5(h) program. 



 
 
 
  


