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SUBJECT: Comprehensive Grant Working Group Legal Issues 
  
The purpose of this note is to address several legal issues 
which have been raised as a result of the working group's review 
of the draft final Comprehensive Grant Program (CGP) regulation. 
  
QUESTION 1.  Is there any problem with stating that a           QUESTION 1. 
low-rent project that has not yet been converted to a 
homeownership project pursuant to sections 5, 21 of the Act, or 
pursuant to HOPE I and III, continues to be eligible for mod 
assistance under section l4? 
  
                                                                ANSWER.  No. 
     ANSWER.  Units which have not been converted to a 
homeownership project continue to be rental project units under 
section 14 and eligible for CIAP or CGP assistance.  Previous 
policy was to limit a project to modernization to every 20 years 
under CIAP.  Page 81 of the rule text is sufficiently specific on 
this point. 
  
QUESTION 2.  Is there is a legal opinion which provides that    QUESTION 2. 
modernization assistance which has been obligated to a PHA on 
behalf of a low-rent project may still be used for that project, 
notwithstanding its conversion to a homeownership project?  Is 
there any basis for extending this rationale to low-rent projects 
which are converted to homeownership status pursuant to section 
5(h) of the Act, or HOPE I and III? 
  
ANSWER.  Two legal opinions (August 7, 1989 memorandum from     ANSWER. 
Frank Keating for David Caprara concerning Kenilworth-Parkside 
Sale; August 3, 1990 note from Robert Kenison to David Caprara 
concerning Carr Square/CIAP) are attached which respond to this 
question.  It has been concluded that section 21(a)(2)(A) of the 
United States Housing Act of 1937 permits CIAP to a PHA after the 
sale of a project under section 21, but (1) the project must 
still meet the liveability standards before the sale and (2) a 
true commitment for CIAP funds in subsequent years, conditioned 
only upon the availability of future appropriations, would 
preempt the competitive process outlined in the Reform Act.  In 
the event that the project is not sold under section 21, but 
under section 5(h), the CIAP provisions of section 21 would not 
be applicable and post-sale CIAP is not permitted.  We would also 
  
extend these opinions to CGP assistance.  We do not see any 
authority for similar treatment under HOPE I or III.  However, 



you should note that the CIAP/CGP funds could affect the purchase 
price and other program requirements.  It may be advisable to 
complete the modernization work and then transfer the units to 
the homeownership program. 
  
QUESTION 3.  Mr. Kenison agreed that a setaside from new        QUESTION 3. 
development money could be used by HUD to meet the requirements 
for a one-for-one replacement housing plan pursuant to the HOPE 
legislation.  Would Kenison's view would also extend to 
permitting a setaside from section l4 modernization funds, which 
would then be used to rehabilitate units for use as replacement 
housing under HOPE? 
  
ANSWER.  No.  Section 414 of the National Affordable Housing    ANSWER. 
Act amends section 14 of the United States Housing Act of 1937 by 
adding the following subsection (n) which reads as follows: "The 
Secretary shall not make assistance under this section  14 
available with respect to a property transferred under title 
III."  Section 303(b)(3) of the United States Housing Act of 1937 
provides implementation grants for this type of rehabilitation. 
  
QUESTION 4.  Are Turnkey III homeownership projects eligible    QUESTION 4. 
comprehensive modernization under CIAP.  Is repeated 
comprehensive modernization of Turnkey III projects permissible?. 
  
ANSWER.  We have previously provided our legal opinion on 
     ANSWER. 
these issues.  We understand that you want us to confirm our 
opinion with Mr. Keating.  We also understand that you also 
request that we discuss with Mr. Keating whether replacing 
kitchens and bathrooms is an eligible special purpose physical 
improvement activity.  Currently, such replacements would not be 
considered eligible physical improvements.  We believe that the 
special purpose modernization definition could be amended to 
allow for these replacements.  We will advise you later of Mr. 
Keating's opinions on these issues. 
  
QUESTION 5.   Are PHAs permitted to use the interest accrued 
     QUESTION 5.   Are 
on their reserve funds to carry out activities which do not 
appear to be authorized under the direct grant (i.e., does the 
interest accrued on a grant retain the same character as the 
direct grant, for purposes of determining the eligible 
activities?)?  Also, are "self sufficiency" activities, such as 
boys scouts, girls scouts, etc. to be eligible management 
improvements under the guise of "tenant programs and services"? 
  
ANSWER.  Attachment D to OMB Circular A-102 provides that 
     ANSWER. 
interest earned on advances of Federal funds shall be remitted to 
the Federal agency except for interest earned on advances to 
States or instrumentalities of a State as provided by the 
  
Intergovernmental Cooperation Act of 1968.  PHAs are not defined 
by the circular or the statute to be instrumentalities of a 
State.  In addition, such interest to States and 
instrumentalities of States must be the subject of a separate 



agreement (between the Secretary of Treasury and the State) which 
will describe the use of the interest.  However, in a letter 
dated January 4, 1989 (attached), the Department of Treasury, 
Financial Management Service approved the replacement reserve 
approach as long as HUD retained oversight and the funds were 
used for the approved physical and management improvements 
specified in the comprehensive plan.  We agree that all funds in 
the replacement reserve must be used for activities specified in 
a HUD approved comprehensive plan.  We do not consider the 
examples provided to be "self-sufficiency" activities or 
activities which could be funded under the comprehensive plan. 
  
QUESTION 6.  Can HUD permit a PHA to borrow money from a 
     QUESTION 6. 
third party, whereby it would use its anticipated mod income 
stream as the "collateral" for the loan?  HUD wants the PHA to be 
able to use the borrowed money to carry out rehab work in the 
developments.  However, it raises the issue of whether HUD could 
then permit CGP mod funds to be used to repay the loan (i.e., 
would this be deemed an eligible physical or management 
improvement??). 
  
ANSWER.   There are many conditions which would be required 
     ANSWER. 
if a PHA borrowed money with the intention of repayment with CGP 
funds.  HUD would not guarantee payment of the loan.  The loan 
could not be superior to the declaration of trust.  The loan 
would be subject to the availability of appropriations and the 
formula amount for that PHA.  The PHA could not use any of its 
current property (real or personal) as collateral for the loan. 
The PHA would continue to be subject to all program requirements 
and poor performance could lead to a troubled status, 
conditioning or withholding of funds.  Given the conditions 
mentioned, it is unlikely that any lender would be interested in 
such a loan.  This approach gives HUD less discretion over the 
project activities and should also be considered more fully from 
a policy perspective. 
  
QUESTION 7.  Should the CGP rule follow the common rule on 
     QUESTION 7.  Should procurements, as stated in Part 85?. 
  
ANSWER.  The CGP is covered by Part 85 procurement 
     ANSWER. 
requirements because it is a grant program.  The approach in 
other grant program regulations is to list only the exceptions to 
Part 85 (because section 85.1 and the definitions determine 
coverage of grant programs).  However, PIH should consider any 
exceptions (e.g., CIAP exceptions from Part 85) that are 
necessary.  Any other exceptions from Part 85 can only be made on 
a case by case basis.  Additionally, any procedures that exceed 
Part 85 requirements must be the subject of rulemaking.  To 
  
further clarify the applicability of Part 85 to CGP, we will add 
appropriate references in the regulation text and preamble. 
 
 
  


