Questions & Answers
Accounting for Program Income
under NAHASDA

Q.1: Can I deduct costs necessary for the generation of program income from gross
income to determine program income?

A.l:  Yes; you may use the gross income to pay the costs necessary for generating the
income and then deduct these costs from gross income to determine program income. You may
deduct these costs only if you are using the income to pay these costs.

Q.2: Is the first $25,000 of income from the use of IHBG funds subject to any
Federal requirements?

A.2:  Ifthe recipient’s and all its subrecipients’ income from the use of IHBG funds once
costs are netted out as addressed Q.1 is equal to or less than $25,000 in the program year, then
this income is not subject to any Federal requirements including NAHASDA requirements. If a
recipient and all its subrecipients receive more than $25,000 of net income then the entire
amount of this income including the first $25,000 is program income and subject to NAHASDA
and all the other applicable Federal requirements.

Q.3: How does the $25,000 exclusion apply if a tribally designated housing entity
(TDHE) is a recipient for more than one tribe ?

A.3:  The $25,000 exclusion applies to income to the recipient’s program that it and all of its
subrecipients receive during a program year. Where a TDHE is the recipient for more than one
tribe, the exclusion is applied to each IHBG program. If the recipient has a separate program
for each tribe, that is the TDHE has a separate Indian Housing Plan and separate grant
agreement for each tribe, the exclusion applies to each separate program. If the recipient has
one program for all tribes it represents and hence has one Indian Housing Plan and one grant
agreement for all the tribes, the exclusion applies to the single program.

Q.4: Do all equipment sales generate program income?

A.4:  All proceeds from sale of equipment bought with IHBG funds are program income (see
§1000.26(a)(8)). However, in accordance with §85.32(c)(4), when acquiring replacement
equipment, the recipient may use the equipment to be replaced as a trade-in or sell the
equipment and use the proceeds to offset the cost of the replacement property. In addition,
should program income received by the recipient and all of their subrecipients in a single year,
including proceeds from sale of equipment, be less than or equal to $25,000, then the $25,000
exclusion as addressed in Q.2 applies.



Q.5:  Are all reserves from 1937 Act programs as of October 1, 1997, considered
IHBG funds and subject to all IHBG requirements?

A.5:  Yes, under Section 210 of NAHASDA, these funds are now considered IHBG funds
and subject to all NAHASDA requirements including program income requirements.
Therefore, income generated from the use of these funds is the same as income generated from
the use of [HBG funds.

Q.6: If no IHBG funds were ever used for 1937 Act units, is income generated by
those units subject to program income requirements?

A.6: Ifno IHBG funds were used for 1937 Act units, then the income generated from the
operation of those units is not program income and therefore is not subject to program income
requirements.

Q.7:  Are recipients required to use income generated from the use of 1937 Act units
prior to requesting additional IHBG funds?

A.7:  No, provided the income generated from the use of 1937 Act units is not program
income as addressed in Q.8, Q.9, Q.11 and Q.12 below. If income generated from the use of
1937 Act units is program income, the program income must be disbursed before requesting
additional IHBG funds from LOCCS as addressed in Q.14 below.

Q.8: IfIHBG funds are used to operate 1937 Act low-rent units, is income generated
by those units subject to program income requirements?

A:8: When 1937 Act units are assisted with IHBG funds, the income from the units is
program income if it is attributable to the IHBG assistance. For rental units, the amount of
income attributable to IHBG assistance for operations should be calculated on a project basis
as follows:

Program Income = Total yearly income - 46% of the Tribe’s AEL
from a 1937 Act from the 1937 Act during the last year of
project project 1937 Act programs times the

number of units in the project

For example, let’s assume a recipient receives $9,600 in rental income during its program year
from four 1937 Act low-rent units in a project. The recipient finds on its Formula Response
Form that in the last year of the 1937 Act program its AEL was $400 per month per unit or
$4,800 per year per unit. Calculating 46% of $4,800 gives us $2208 per year per unit.
Multiplying the 46% of AEL times 4 units gives us $8832 per project per year. We would then
subtract this amount, $8,832, from the total yearly income from the rental units in a project
which in our example is $9,600 and find that the 1937 Act project generated $768 per year of
program income.



Q.9: IfIHBG funds are used to rehabilitate 1937 Act low-rent units, is income
generated by those units subject to program income requirements?

A.9:  When 1937 Act units are assisted with IHBG funds, the income from the units is
program income if it is attributable to the IHBG assistance. For a rental unit, the amount of
income attributable to IHBG rehabilitation assistance is either all of the income or none of the
income, depending on the total amount of IHBG funds spent for rehabilitating the unit. If the
total IHBG funds spent for rehabilitating the 1937 Act rental unit is less than 40% of Dwelling
Construction and Equipment Cost (DC&E) effective the date of the enactment of NAHASDA
for the specific type and size of unit, then no program income is generated. If the total IHBG
funds spent for rehabilitating the 1937 Act rental unit is equal to or greater than 40% of the
DC&E amount, then all income from the unit is program income.

For example, let’s assume that 40% of the DC&E for a specific unit type and size for the
recipient effective on 10/1/1997 is $25,000. Last program year the recipient spent $15,000 of
IHBG funds for rehabilitation of such a 1937 Act low-rent unit. This program year with
recipient spent an additional $15,000 of IHBG funds to complete the work. Because the total
amount of IHBG funds for rehabilitation of the unit, $30,000, will exceed 40% of the DC&E,
$25,000, all future rental income, beginning the program year or month after the expenditure for
rehabilitation which brings the total IHBG expenditures to $25,000 is program income.

Q.10: Will a 1937 Act unit continue to be eligible for funding under the Formula
Current Assisted Stock (FCAS) component of the IHBG formula if IHBG funds were
spent on that unit for rehabilitation greater than or equal to 40% of the DC&E as
addressed in Q.9.?

A.10: Yes, the unit would still be eligible as FCAS. The 40% threshold is only a concept for
accounting for program income and will have no affect in determining what is eligible FCAS
under the IHBG formula.

Q.11: If IHBG funds are used to operate 1937 Act Mutual Help units, is income
generated by those units subject to program income requirements?

A.11: There should never be a need to use IHBG funds to operate 1937 Act Mutual Help
units and no net income should ever be generated from the operation of Mutual Help units.
Each homebuyer is required to pay an administrative charge to cover operating expenses and
the administrative charge is required to be used to pay operating expenses. If there is income
remaining after paying operating costs, the administration charge should be reduced.



Q.12: If IHBG funds are used to rehabilitate 1937 Act Mutual Help units, is income
generated by those units subject to program income requirements?

A.12: When IHBG assistance is used for rehabilitating a 1937 Act Mutual Help unit, the same
calculation noted above in the answer to Q.9. for the 1937 Act low-rent units would apply.
However, the recipient would not realize the program income until the time of conveyance.

For example, if IHBG funds are used to rehabilitate a Mutual Help unit and the cost meets or
exceeds 40% of the DC&E for the specific type and size of unit, the Proceeds of Sale to the
recipient at conveyance would be considered program income. If the cost of rehabilitation is
less than 40% of DC&E, the Proceeds of Sale at the time of conveyance would not be
considered program income and can be used in accordance with Answer 42A in the revision to
the Transition Notice published in the Federal Register on April 1, 1999 (64 FR 15778).

Q.13: Is the use of program income subject to any requirements?

A.13: Program income generated by the use of IHBG funds must be used for affordable
housing activities in accordance with section 202 of NAHASDA. This means that the use of
program income is subject to all applicable requirements governing the use of IHBG funds
including, but not limited to, labor standards requirements (§1000.16), environmental review
requirements (§1000.18), and administrative requirements (§1000.26).

Q.14: Does program income have to be obligated within a specific time period?

A.14: No, the performance measure which states that within 2 years of grant award, no less
than 90% of the grant must be obligated (§1000.524(a)) does not apply to program income.
However, recipients must substantially disburse program income for eligible activities before
additional IHBG funds are drawn down from the U.S. Treasury.

Q.15: Are insurance proceeds from a NAHASDA unit (e.g., from a house owned by
the recipient that was destroyed by a fire) considered program income?

A.15: No, insurance proceeds are not considered program income. However, the insurance
proceeds from a NAHASDA unit are considered applicable credits to the [HBG program in
accordance with OMB Circular A-87, Section C.4 and must be treated like IHBG funds and
used in accordance with NAHASDA requirements. Insurance proceeds from a NAHASDA
unit are considered applicable credits regardless of which funds (IHBG or non-IHBG) were
used to purchase the insurance.

Q.16: When do the requirements for program income become effective?



A.16: The requirements for program income are set forth in the regulation and were effective
on April 13, 1998 (the effective date of the regulations). The program income notice clarifies
when program income is generated from the operation of 1937 Act units because the units are
assisted with IHBG funds and the income is attributable to the IHBG assistance. Any recipient
who may have held income from 1937 Act units that were assisted with IHBG funds until the
publication of the notice enabled it to determine how much, if any, of that income is program
income, should now be calculating, using, and disbursing this program income in accordance
with the notice.



