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SUBJECT:  OMHAR/MAHRA Sunset 
 
 
 You have asked for legal advice about the termination of the Office of Multifamily Housing 
Assistance Restructuring (OMHAR), effective October 1, 2004, and the termination of restructuring 
authority under the Multifamily Assisted Housing Reform and Affordability Act of 1997 
(MAHRA), effective October 1, 2006.  MAHRA contains the basic statutory authority for 
administration of the Mark-to-Market program.  Presented below are the three questions you asked 
and our reply to each of them. 
 
Q.  Must the Department of Housing and Urban Development use Participating Administrative 

Entities (PAEs) to perform restructurings after OMHAR’s sunset on September 30, 2004? 
 
A.  Yes, the Department must use PAEs to perform restructurings after OMHAR’s sunset on 

September 30, 2004, subject to certain statutory exceptions.   
 

MAHRA Section 513(a)(1) states, in part:  “[s]ubject to subsection (b)(3), the Secretary shall enter 
into portfolio restructuring agreements with participating administrative entities for the 
implementation of mortgage restructuring and rental assistance sufficiency plans . . . .”  (emphasis 
added).  Subsection (b)(3) encourages PAEs to develop partnerships with nonprofits if such 
partnerships enhance the PAE’s ability to meet the objectives of MAHRA.  Subsection (b)(4) 
provides that the Department or other qualified entity may perform the functions of a PAE with 
respect to individual multifamily housing projects if a PAE is unavailable or if a PAE cannot meet 
the selection criteria in (b)(1).  In the absence of either of these exceptions, the Office of Housing 
does not have the option to undertake debt restructurings without the involvement of a PAE that 
otherwise satisfies the criteria in subsection (b)(1).  
 
Q.  What action constitutes a binding commitment under which the Department would be required 

to complete the Mark-to-Market (M2M) restructuring post-September 30, 2006? 
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A.  MAHRA Section 579 states, in part: 
  
 (a) REPEALS.—      

(1) Mark-to-Market Program.  Subtitle A . . . is repealed effective October 1, 2006. 
(2) OMHAR.  Subtitle D . . . is repealed effective October 1, 2004. 

 
(b) EXCEPTION.—Notwithstanding the repeal under subsection (a), the provisions of  
subtitle A (as in effect immediately before such repeal) shall apply with respect to projects 
and programs for which binding commitments have been entered into under this Act before 
October 1, 2006. 
 

MAHRA has no definition for the term “binding commitments,” but the Department has determined 
that the execution of a project-based Section 8 Housing Assistance Payment (HAP) renewal 
contract containing the following provision would constitute a binding commitment which, if 
executed before October 1, 2006, would obligate the Department to complete a M2M debt 
restructuring plan for an otherwise eligible project even if the completion date were to be after 
September 30, 2006.  That provision states:   
 

The Renewal Contract constitutes a binding commitment for purposes of  
section 579(b) of MAHRA.   

 
This provision had been drafted for use when the effective date for MAHRA repeal initially was to 
be October 1, 2001.  Use of this provision in the HAP contract would confirm establishment of a 
“binding commitment” under Section 579(b) as early as possible in the M2M debt restructuring 
pipeline so that as many otherwise eligible projects as possible could be processed under the 
authority in MAHRA.  This position would be consistent with the “Findings” and the “Purposes” 
set forth in MAHRA Section 511.  HUD’s interpretation of the term “binding commitments” also 
would be entitled to respect to the extent that its interpretation is persuasive.  In Christensen v. 
Harris County, 529 U.S. 576 (2000), the U.S. Supreme Court held that the statutory interpretations 
of agencies found in opinion letters, policy statements, and other administrative guidelines, while 
not entitled to the same amount of deference as interpretations issued through notice and comment 
rulemaking, are entitled to respect.  We think the reasoning behind the Department’s interpretation 
of “binding commitments” would be sufficiently persuasive to withstand challenge.     
 
Q.  What is the appropriate process/contractual agreement to extend PAE’s Portfolio Restructuring 

Agreements (PRA) beyond September 30, 2006, to allow them to complete the assets in their 
pipeline?   

 
A.  An appropriate manner to extend a PAE’s PRA would be for both HUD and the PAE to execute 

an extension of the PRA for a term of one year.  
 
The regulation at 24 C.F.R. 401.309(a) states, in part:  “[t]he PRA will have a term of 1 year, to be 
renewed for successive terms of 1 year with the mutual agreement of both parties.”  A letter 
agreement signed by both parties would satisfy this rule.  Note that, pursuant to MAHRA  
Section 579, the PRA could be renewed only for work on eligible multifamily housing projects for 
which a binding commitment under MAHRA had been entered into before October 1, 2006.   
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Please contact Millicent Potts at 708-4090, ext. 5255, if you have any questions or desire 

further assistance. 


