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Q. May participating jurisdictions (PJs) revise an extended period of affordability for HOME-assisted 

rental housing once the minimum period of affordability has been completed? 

A. Yes, PJs are permitted to revise an extended period of affordability for HOME-assisted rental housing 

once the minimum period of affordability and related requirements established by the HOME 

regulations have been satisfied.  

Pursuant to 24 CFR 92.252(e), HOME-assisted units must meet the affordability requirements for not 

less than the applicable period specified in the table in the regulation at 24 CFR 92.252, beginning after 

project completion (the “period of affordability”).  The HOME regulations at 24 CFR 92.252 impose the 

minimum period of affordability to ensure housing is occupied by eligible low-income families for a 

specified minimum time period after project completion, as defined at 24 CFR 92.2.  If the housing does 

not meet the required minimum period of affordability, the PJ must repay any HOME funds invested in 

the housing.   

HOME requirements permit a PJ to impose a period of affordability that is longer than the minimum 

period of affordability (an “extended period of affordability”) and many PJs do so in structuring a 

project’s financing and to maintain essential affordable housing in their communities.  While imposing 

extended periods of affordability increases the long-term supply of affordable housing, an extended 

period of affordability may later prevent a project’s necessary recapitalization and rehabilitation. HOME 

regulations prohibit investment of additional HOME funds in a project during the period of affordability 

(including an extended period of affordability).  As title II of the National Affordable Housing Act (NAHA 

or “HOME statute”) (42 U.S.C. 12721 et. seq.) and HOME regulations do not prohibit revisions to an 

extended period of affordability once the minimum period of affordability has been met, a PJ may revise 

an extended period of affordability, if requested to do so by the project owner, without HUD review and 

approval, as described below. 

To revise an extended period of affordability, a PJ must: 

1. Verify and document that the project satisfied the minimum period of affordability required 

under 24 CFR 92.252(e) by complying with HOME requirements currently (at the time of the 

review to revise the period of affordability) and throughout the period of affordability prior to 



   

 

U.S. Department of Housing and Urban Development  2 

the review, including written agreement requirements at 24 CFR 92.504 and that all applicable 

recordkeeping requirements under 24 CFR 92.508 have been met; 

2. Review its policies and procedures on amending HOME written agreements. 

3. Verify that there are no outstanding OIG audit and/or HOME monitoring findings associated with 

the project; 

4. Review the HOME written agreement to determine the terms and conditions of the HOME 

assistance and the process for any amendments to the agreements; and, 

5. Satisfy all legal requirements, including any lender requirements on the property triggered by a 

revision to the extended period of affordability, state and local laws, and any necessary approvals 

by the PJ’s governing body (i.e., council or board approval).  

The steps a PJ will undertake to revise the extended period of affordability will also depend on the terms 

of the written agreement and satisfaction of local notification requirements/processes.  If the written 

agreement includes an amendment clause for revising the agreement, the PJ must revise the extended 

period of affordability in accordance with the amendment clause and the PJ’s policies and procedures on 

amending written agreements. The PJ should also consult its legal counsel to determine how to proceed 

with a revision to the written agreement.   

As the extended period of affordability may not be reduced retroactively, the extended period of 

affordability may only be reduced to end, at the earliest, on the signature date of the PJ’s authorized 

official on the written agreement’s amendment to reduce the extended period of affordability. 

Any amendment to the written agreement that revises the extended period of affordability must be in 

writing; clearly identify the new, revised period of affordability; restate all record retention 

requirements; and be signed and dated by the PJ’s authorized official and the project owner. The 

amendment must be incorporated into and attached to the original HOME written agreement.   

A PJ may therefore revise the HOME written agreement with an owner to change the extended period of 

affordability in accordance with the above requirements and the PJ’s policies and procedures on 

amending written agreements. 

HUD recommends that a PJ develop policies and procedures to implement any revision of the extended 

period of affordability. The policy should outline the rationale for the revision to the extended period of 

affordability. If the PJ is reducing the period of affordability, the policy should include the PJ’s steps to 

mitigate and/or prevent the displacement of existing low-income residents and how the PJ will maintain 

affordable rental units in the community.  




